מנגו (שם מדעי : Mangifera Indica) הוא מין של עץ מהסוג מגניפרה שבמשפחת האלתיים. חמישה זני מנגו פותחו בישראל ובסך הכל קיימים כ-35 זנים של עצי מנגו במין.
המקור של עץ המנגו הוא בהודו ובדרום אסיה, כיום הוא נפוץ ברוב חלקי העולם ומגודל בעיקר על ידי חקלאים. מגוון הזנים הרחב ביותר הוא באסיה אך מגוון רחב של זנים נפוץ בכל הארצות הטרופיות.
עץ המנגו הינו צמח טרופי ירוק-עד אשר רוב הזנים שלו פורחים באביב, העץ מניב את פרי המנגו כחודשיים לאחר תחילת הפריחה, לאחר מכן הפירות מבשילים על העץ עוד חודשיים נוספים.
בתמונה : עץ המנגו בשלב הפריחה
עץ המנגו עץ מתחיל להניב את פרי המנגו כחודשיים לאחר תחילת הפריחה, לאחר מכן הפירות מבשילים על העץ עוד חודשיים נוספים.
עץ מנגו בוגר (לפחות בן 10 שנים) עשוי להניב מעל ל-150 פירות בעונה, בתנאים האופטימליים עץ המנגו עשוי להניב כמעט 300 פירות בעונה.
בתמונה : פירות של עץ מנגו מזן מאיהמקור התמונה, דרך האבן
קיימים תיעודים של עצי מנגו בהודו שהניבו יותר מ-1500 פירות בעונה, תיעודים אלו ממחישים את העובדה שלאקלים ולתנאי הגידול יש השפעה משמעותית על כמות תנובת העץ ולא רק על איכות הפרי.
עץ המנגו רגיש לקור, הוא זקוק לסביבה חמה ואדמה קלה עם אפשרות לפתוח שורשים לעומק לגידול אופטימאלי. אדמה קלה ועשירה בלחות, ריקבון ומינרלים ישפיעו משמעותית על תנובת ובריאות העץ.
ניתן לגדל עץ מנגו מגרעין. עץ מנגו שהונבט מגרעין יניב מעט מאוד פירות, או שלא יניב פירות בכלל. הוא יכול לשמש רק ככנה שעליו צריך להרכיב זן רצוי.
הדרך הבטוחה, הפשוטה והמהירה ביותר לגדל עץ מנגו היא לקנות עץ קטן במשתלה ולנטוע אותו באביב/קיץ, עץ המנגו יניב את הפרי הראשון בגיל 3 במידה והוא טופל כראוי.
עצי מנגו מזנים מסויימים עשויים להגיע לכ-40 מטרים ולכן מומלץ לבחור בהקפדה את הזן הנכון לגינה ולנטוע אותו במרחק סביר מבתים ואיזורים הומי אדם.
ההרכב התזונתי של פירות המנגו משתנה בהתאם לזן ולתנאי הגידול.
65 קלוריות ל- 100 גרם מנגו
פחמימות - 17 גרם
חלבונים - 500 מ"ג
שומנים - 0.30 גרם
נתרן - 2 מ"ג
סיבים תזונתיים - 0.80 גרם
ויטמין סי - 33 מ"ג
עץ המנגו עשיר מאוד ברכיבים תזונתיים מסוגים שונים ולכן יש לו הרבה אוייבים טבעיים, בשמירה על עץ חזק ובריא ניתן להמנע מהתמודדות עם רוב המחלות. לזנים מסויימים יש חולשה או חוסן כלפי מחלות שונות.
צמח ישראלי - אינדקס צמחים - עצים - עץ מנגו